Digital marketing is one of the growing field of online business and to get good exposure, and it is expected to influence in the up coming years so it will generate great job opportunities in Digital Marketing area. To help you to boost your confidence and preparing you well for your interview, we have prepared a list of the top Digital Marketing interview questions, for both categories specially for freshers and for experienced candidates as well.

So what are you waiting for 🙂 Let’s get started!

Question 1 : What is Digital marketing?

Answer : Digital marketing is all about the campaign for the brand marketing through electronic media or you could say online channels. It may includes different type of techniques for examples SEO, SEM, SMO, Link building, Email marketing, PPC, CPC and Affiliate Marketing and so on.

Question 2 : Different types of Digital Marketing?
Ans: Different Digital Marketing as below :

 a) Search Engine Optimization (SEO)
 b) Search Engine Marketing (SEM)
 c) Content Marketing
 d) Email Marketing
 e) Social Media Marketing
 f) e-commerce Marketing

Questions 3: What are the most and best effective ways to increase the traffic to your website or for any other business or client?
Ans: The most popular and the best effective ways to increase traffic to your website are :

 1) Paid search
 2) Display advertising
 3) Content marketing
 4) Writing crisp headlines
 5) SEO activities
 6) Content optimization
 7) Targeting keywords
 8) Regular Posting content on LinkedIn
 9) Linking Internally on websites
 10) Email marketing

Question 4 : Please explain what is SEO ?

Answer : SEO or you can say in full form as a Search Engine Optimization is the process of increasing the quantity and quality of website traffic by the increasing visibility to users of a web search engine in the google. SEO is the method of getting traffic from the organic search or natural search results on search engines like google, bing etc..

Question 5 : What are the key areas where you could use the keywords to optimize your website ranking or page ranking?
Answer : For better page ranking, keywords can be used in the following areas :

a)Website URL
b)Website Title
c)Meta tag
d)Web page content
e)Body text
f)Headlines

Question 6: Do you know ? What are the different types of SEO are there?
Answer: Yes there are main there types of SEO is there :

1)White hat SEO – It is the most popular SEO technique that utilizes methods to improve search engine rankings of a site. White hat SEO uses techniques like high-quality content, link acquisition, website HTML optimization, and restructuring.

2)Black hat SEO – The Black hat SEO is not in accordance with the SEO guidelines set by search engines. Some of the black hat SEO techniques are keyword stuffing, link spam, hidden text, hidden link. Using these techniques, you can expect unpredictable, quick but short-lasting growth in rankings.

3)Grey hat SEO – Grey hat SEO is neither black nor white, it rather combines both. It is a transformation from black SEO techniques to white SEO techniques and from white SEO techniques to black SEO techniques.

Question 7: Do you know some useful Digital Marketing tools.
Answer : Yes there are very useful digital marketing tools as below :

a) Keyword Discovery
b) RankWatch
c) Moz
d) Alexa Ranking
e) Google Analytics
f) Crazy Egg Heatmaps
g) Favicon Generator
h) XML Sitemap Generator
i) SubmitExpress Link Popularity
j) Digital Point Keyword Tracker
k) Google Trends
l) Google Keyword Planner
m) Kissmetrics
n) SEMrush
o) Ahrefs
p) Buzzsumo
q) AdExpresso
r) Buffer App
s) MailChimp
t) Unbounce
u) Hasoffers

Question 8 : Explain the PPC or Pay Per Click ?


Answer: Pay Per Click advertising, advertisers pay the publisher (website owner or a host of the website) when the ad is clicked by the visitors on the websites.

Question 9 : Explain Google Adwords ?
Answer: Google AdWords is an online advertising service by the Google to help marketers reach their customers. Different different Businesses could use this service to display ads on Google and its advertising network. It is the most famous Pay-Per-Click advertising system in the whole world. Adwords allow all the businesses to set a budget for their ads and the payments happen when people click on the their ads. Basically Google Adwords service focuses on keywords only.

Question 10: Explain Google AdWords Remarketing ?
Answer: Google AdWords Remarketing is referred to a targeted marketing strategy that refers to the marketers to reach out to people who visited their site already but did not complete the purchase or did not spent the good time on the website. Remarketing helps us to target the right people at the right time with the right ad. It helps us to increase the conversion rates as the past site visitors may already be familiar with your brand and turn into lead customers easily 🙂

Question 11: What is the limit for the characters in the Google Adwords when you create the ads?
Ans: The headlines and sub-headlines should not be more than 30 characters and the descriptions should be within 90 characters as per the google Adwords guidelines.

Question 12: Do you know some of the Google AdWords ad extensions?
Answer : Yes there are as following :

a)Call extensions
b)Callout Extension
c)Promote extension
d)Structured snippet extension
e)Sitelink extension
f)Affiliate location extension
g)App extension

Question 13: What can you do to improve your conversion rates when you run a campaign ?

Answer: To Increase the conversion rates can be achieved by testing different different website elements and especially on a landing page. Also, you can experiment with functionality and layout, style on landing pages.

Question 14: What is the difference between the direct marketing and the branding?

Answer : Direct marketing : the advertiser is interested mostly in establishing communication with his target audience through different different mediums for e.g emails, mails, pamphlets, catalogs etc.

Branding : the advertiser has to expose his brand to websites and applications that have a higher audience reach on their platform. The most known methods are YouTube ads, display target ads, custom ads, and remarketing.

Question 15: What is the difference between SEO and SEM?
Ans: SEO enables your website to appear in search engine result pages on google, while SEM is search engine marketing to purchase a space in search engine result page.

Question 16: Do you know some PPC (Pay-Per-Click) tools?
Answer :Yes there are as below :

a)SEMrush
b)Optimizely
c)Unbounce
d)Keyword planner
e)Adwords Editor
f)AdWords Wrapper

Question 17: What is the social media for marketing?

Answer: Social media marketing involves creating and sharing content on the social media channels to achieve the marketing and branding goals. It includes different different activities like posting images, videos, and other content that commute audience engagement.

Social media marketing can help you by increasing website traffic, building conversions, increasing brand awareness and improving communication and interaction with target audiences of the same.

Question 18: What do you know about Email Marketing?

Answer : Email marketing is a highly effective Digital Marketing strategy part of sending the emails to target audience and customers. Effective marketing emails convert the leads into customers and turn one-time buyers into loyal fans.

Question 19: What is Content Marketing?
Answer: Content marketing is a strategic access focused on creating and the distributing relevant, valuable, and content to attract and retain a clearly-defined audience and drive profitable customer action. content marketing reason are :

a)Increased sales
b)Cost savings

Question 20: What is AMP?
Answer: AMP is short for Accelerated Mobile Pages. It is a project from Twitter and Google to make fast mobile pages. AMP is an open-source library that helps create a lightweight and fast loading web page. It enables marketers and publishers to create a mobile-friendly web pages, which can be supported at different different platforms and is compatible with all types of browsers.

Question 21: What KPIs do you use in social media reporting?
Ans: The popular key performance in social media reporting are :

a)Reach
b)Engagement
c)Leads
d)Conversions
e)Likes
f)Shares
g)Traffic data
h)Leads
i)Active followers
j)Brand mentions

Question 22: What is the significance of CTR and how do you calculate it?
Answer: CTR represents Click through rate that represents the number of guests visiting your promotion on the website page. The equation for ascertaining CTR = Number of snap/Number of impressions * 100.

Question 23: What are the four C’s of Digital Marketing?
Answer :

a)Customer
b)Content
c)Context
d)Conversation

Question 24 : What are the 3 ingredients of Digital Marketing?
Ans: The 3 ingredients of Digital Marketing are-

a)Traffic
b)Insights
c)Sales

Question 25: What is the. Differentiate between AdWords and AdSense?

Answer: AdWords enables businesses to advertise on Google’s network and AdSense enables publishers to reserve space for AdWords placements on their website. Both AdWords and AdSense work together to complete Google’s advertising network: website owners put up space for Google’s ads (AdSense) and businesses set budgets and ads to display on Advertising network (AdWords).

Suggestions in the comment section is appreciated.

Thank you 🙂

3 COMMENTS

  1. Valuable information. Lucky me I found your website accidentally, and I’m stunned why this twist of fate didn’t
    happened earlier! I bookmarked it.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here